Waarom dien je een energielabel te overleggen als je jouw huis verkoopt?
Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om als verkopen of verhuurder van een huis een energielabel aan te vragen. Dit moet gedaan worden door middel van een inspecteur die je huis bezoekt. Aan de hand van alle gegevens wordt je energielabel bepaald. Maar waarom is dit nodig?
Energielabel: Waarom verplicht?
Een energielabel aanvragen is zeer handig, omdat de koper dan direct ziet of het huis zuinig of niet is. Dit voorkomt dat de koper voor onverwachte verassingen staat. Een zuinig huis betekent immers een lagere energierekening en is veel milieuvriendelijker. Het energielabel van een woning wordt aangegeven tussen de klasse A++++ (Zeer zuinig, Groen) tot en met G (Niet zuinig, Rood). Dit label wordt bepaald in vergelijking tot andere huizen, of bijvoorbeeld je ramen goed zijn geïsoleerd en of je zonnepanelen hebt.
Het is verstandig dat je op tijd begint met het aanvragen van een energielabel. Het kan namelijk even duren voor een erkende specialist bij je deur langskomt. Een energielabel kan immers niet door iedereen worden afgenomen. Het is belangrijk dat je energieadviseur bezit over alle verplichte certificaten.
Omdat de kosten per adviseur kunnen verschillen, kan je het beste een vergelijkingswebsite gebruiken. Hierdoor kan je gemakkelijk de beste adviseur vinden voor de laagste prijs. De prijzen liggen namelijk vaak erg uit elkaar.
Hoe kan je een beter energielabel krijgen?
Bij een energielabel aanvragen kijkt de adviseur naar alle kenmerken die hiervoor belangrijk zijn. Maar hoe verbeter je dit? Een voorbeeld is bijvoorbeeld triple of HR++ glas gebruiken i.p.v. dubbelglas, omdat de verwarming dan minder hard hoeft te werken. Ook zijn zonnepanelen heel effectief. Daarnaast zijn er ook enkele alternatieven tot energiezuinige verwarming.
De energierekening hangt af of je zuinig stookt, hoeveel warm water gebruikt is, hoeveel apparaten je intensief gebruikt en hoeveel warm water er nodig is. Hoe zuiniger het huis, hoe beter het energielabel!
Een energielabel blijft 10 jaar geldig, maar elke keer als het huis opnieuw verhuurd of verkocht wordt is het verplicht een nieuwe aan te vragen. Je kan je energielabel dus ook ruim voor de verkoop aanvragen.