Vergunning overkapping aanvragen
Voor (ver)bouwen is in Nederland vaak een vergunning nodig. Dat kan voor een overkapping ook gelden. Maar waarom wil je een overkapping? Wanneer en hoe kan je een vergunning ervoor aanvragen?
Waarom een overkapping
Je kunt een overkapping willen hebben, opdat de weersomstandigheden minder invloed hebben op de mogelijkheid om buiten te kunnen zitten. Een tweede reden kan zijn meer privacy. Bij wind kan een kapping met zijwanden wel of niet een verschil maken. Bij een scherpe zon of neerslag kan een overkapping het mogelijk maken om toch buiten te zitten. Met zijwanden kan een overkapping ook meer privacy bieden.
Wanneer een vergunning aanvragen
Voor een overkapping tuin vergunning vereist zijn. Voor de zekerheid kan je online een Vergunningcheck van het Omgevingsloket doen. Een vergunning is zeker vereist, als de overkapping:
- een oppervlakte krijgt van meer dan 30 vierkante meter,
- meer dan de helft van het tuinoppervlak in beslag neemt,
- gebruikt gaat worden als hoofdwoning.
Verder spelen de hoogte en de plaats van de overkapping een rol. Is die te zien vanaf de straat, dan kan dat een probleem zijn. Sowieso mag een overkapping doorgaans niet hoger zijn dan drie meter.
Hoe voor een overkapping in de tuin een vergunning aanvragen
Er zijn landelijke richtlijnen van toepassing op het aanvragen van een omgevingsvergunning. Die vind je in de Ministeriële regeling omgevingsrecht. Er zijn twee manieren om een omgevingsvergunning te verkrijgen. Die zijn:
- Online
Je gaat naar het online Omgevingsloket en vult daar de gevraagde gegevens in. Je krijgt vanzelf te zien welke documenten je moet inleveren volgens de genoemde Ministeriële regeling omgevingsrecht. - Brievenpost
Je kunt via het online Omgevingsloket het aanvraagformulier afdrukken en per brievenpost naar de gemeente sturen. Zoals gezegd, staat in de Ministeriële regeling omgevingsrecht welke document je daarbij moet voegen.
Aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. Het kan zijn dat de gemeente ook wat in rekening brengt bij afwijzing ervan.