Groendak
Een groen dak – ook wel ‘levend dak’ genoemd – is een dakoppervlak dat de groei van vegetatie, geheel of gedeeltelijk, bevordert in een met grond bedekt, waterdicht membraan dat vergezeld gaat van een wortelbarrière en een afvoersysteem.
Groen daken bestaan al honderden jaren, in tegenstelling tot de populaire misvatting dat ze een recente rage zijn, maar door de recente vooruitgang in de uitvoering zijn ze sneller te installeren, lichter en robuuster. Hier zijn echter enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om een groen dak te hebben.
Ze kunnen je geld besparen en lawaai verminderen
Van groene daken is aangetoond dat ze de waarde van een onroerend goed verhogen vanwege hun kostenbesparende mogelijkheden. Ten eerste absorberen en leiden ze regenwater om, waardoor de afvoer wordt verminderd. Ten tweede zorgen ze voor isolatie, waardoor er minder energie nodig is voor verwarming en koeling, wat dus tot aanzienlijke kostenbesparingen leidt.
De meerdere lagen grond, planten en ingesloten luchtlagen waaruit een groendak bestaat, kunnen het externe geluid van mensen, machines, verkeer en vliegtuigen verminderen. Deze ‘geluidsisolatie’ werkt op dezelfde manier als de warmte-isolatie die ze bieden; geluidsgolven worden geabsorbeerd, gereflecteerd en afgebogen.
Ze zien er mooi uit en creëren natuurlijke ecosystemen
Wie wil er naar een reflecterend dakoppervlak staren als ze in plaats daarvan naar een prachtige natuurlijke daktuin kunnen staren? Natuurlijk zijn de positieve aspecten voor het milieu onmiskenbaar, maar zelfs als dat niet uw doel is, profiteert je van de esthetische aspecten van een uitgebreide tuinruimte.
Groene daken trekken flora en fauna terug naar het gebied door hun eigen mini-ecosystemen te creëren, die de biodiversiteit vergroten. Het is fantastisch om te zien hoe de insecten, vooral de bijen, de planten bestuiven – en nog beter wetende dat je groendak hierdoor voorkomt dat de omgeving versnipperd raakt en visuele diversiteit biedt die een positieve impact kan hebben op de gemeenschap.
Ze verminderen overstromingen
De planten en de groeimedia (aarde) van een groendak nemen water op dat anders zou worden afgevoerd. Onderzoek wijst uit dat piekstroomsnelheden met 50-90 procent worden verminderd in vergelijking met conventionele daken.
Dit betekent dat in plaats van dat het regenwater rechtstreeks van het dak via de regenpijp naar onze waterlopen stroomt, het regenwater wordt opgenomen door de planten en de bodem; die automatisch het debiet van het water in onze regenwatersystemen vermindert. Sterker nog, als er een regenwatertank is geïnstalleerd, wordt de tank eerst gevuld, voordat het water in het regenwatersysteem stroomt.
Groene daken helpen ook om dit water te zuiveren. Het regenwater stroomt door de plant- en substraatlagen voordat het de afvoer bereikt; gifstoffen zoals zink en kopersulfaat blijven in het substraat en uit het water.